2010. december 15., szerda

"Ne csak klikkelj, olvass is!" - olvasónapló pályázat eredményhirdetése


„Ne csak klikkelj, olvass is!” - Ezzel a címmel hirdettünk olvasónapló pályázatot 4-8. osztályos általános iskolások számára. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem egyetlen könyv, hanem több irodalmi mű köré építettük a feladatokat, amelyek megoldásához a diákoknak az olvasás mellett a könyvtár-és internethasználatban egyaránt el kellett mélyülniük. A legjobbak a közelmúltban Lackfi János költőtől vehettek át jutalmaikat a jó hangulatú eredményhirdetésen.

A könyvtár felhívására szép számú, több mint kétszáz darab olvasónaplót adtak le a gyerekek Balassagyarmat és a környék általános iskoláiból.
A sokszínű feladatsorban a Mikszáth-év kapcsán szerepelt a nagy palóc egyik novellájának feldolgozása, például a tanulóknak e-mailben kellett tanácsot adniuk a főhősnek. A klasszikus irodalom mellett a kortárs költészet is helyett kapott a naplóban. Lackfi János életrajzát honlapja böngészésével lehetett kiegészíteni, s a költő átbarkácsolt versei nyomán
a gyerekek kreativitását is próbára tettük. A „Ha a világ rigó lenne” című verset kellett a diákoknak újjávarázsolni, mondanivalóját napjainkra aktualizálni.
Több mint hetven gyermeket tudtunk jutalmazni, a díjátadó vidám hangulatáról Lackfi János gondoskodott. A sokszínű alkotó megtalálta a közös hangot a gyereksereggel, tréfás versei osztatlan sikert arattak a közönség előtt. Harmincöt tanuló könyvjutalmat és oklevelet vehetett át a költőtől, a többi díjazott apróbb ajándékokat vihetett haza. Az olvasónapló sikere is bizonyítja, hogy a klasszikus és modern irodalom, valamint az olvasás és internet jól kiegészítheti egymást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése