2012. január 9., hétfő

Nógrád megyei Madách-ünnepség, 2012

Madách Imre születésének 189. évfordulója alkalmából rendeztük meg január 19-én a Nógrád Megyei Madách-ünnepséget. Könyvtárunk szervezésében, immár 22 esztendeje adott otthont Balassagyarmat ennek a programnak, melyen sor került Nógrád megye Madách-díjának átadására.
Elsőként megkoszorúztuk Sidló Ferenc Madách szobrát, majd Adorján Attila és Márton Bálint festőművészek kiállítását Csach Gábor művészettörténész nyitotta meg a könyvtár galériáján.
A díjátadó ünnepség 16 órakor vette kezdetét. Elsőként Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke üdvözölte az ünnepség résztvevőit. Majd Nógrád megye egyik legsikeresebb Népzenei Együttese, a Dűvő szórakoztatta a publikumot. Az autentikus népzenét játszó zenekar tagjai közül Hrúz Dénes, Hrúz Szabolcs és Juhász Zsolt játszottak ezen az estén. Majd Balla Mihály országgyűlési képviselő fejtegette Madách életművével, a Tragédia aktualitásával kapcsolatos gondolatait. Ezután a Horváth Endre-díjak átadása következett, amely a Balassagyarmathoz kötődő képzőművészek elismerése. A város önkormányzata kitüntetést adományozott Adorján Attila és Márton Bálint festőművészeknek.  Az alkotók laudációit Selmeczi Zoltán, a Humánszolgáltatási osztály vezetője mondta el, a díjakat Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere nyújtotta át. A kitüntetettek tiszteletére a Szécsényben élő fiatal, tehetséges népdalénekes Varga Ivett adott elő egy moldvai népdalcsokrot.
Az ünnepség a megyei díjak átadásával folytatódott. Banda Ádám balassagyarmati hegedűművész, aki a világ számos színpadán öregbítette már megyénk hírnevét 2012-ben a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöki különdíjában részesült. Érdemeit Csábi István előadóművész méltatta, majd az elnöki különdíjat Becsó Zsolt adta át. Banda Ádám ajándékműsoraként Turek Miklós színművész adott elő egy részletet versszínházi sorozatának Petőfi estjéből. Az ünnepség fénypontjaként a 2012-dik évi Madách-díjak átadására került sor, amikor Becsó Zsolt Nógrád megye egyik legrangosabb kitüntetését, a Madách-díjat. A Madách-díjat olyan egyének és közösségek kapják, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a tudomány, az irodalom, a művészetek és a közművelődés terén, illetve külföldiek a Madách-életmű gondozásáért, fordításáért, kutatásáért. Idén Madách-díj tulajdonosa Jankovics Marcell rajzfilmrendező, akinek 2011-ben készült el animációs filmje Az ember tragédiája nyomán. Rendezői és színházi munkásságáért vehetett át Madách-díjat Kerényi Imre, aki 1999-ben vitte színpadra Madách örökérvényű drámai költeményét. A kitüntetettek méltatásait Dénes Diána mondta el, majd tiszteletükre a 2000-ben diákokból és fiatal felnőttekből alakult Iglice Táncegyüttes adott magyarpalatkai táncokat.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése